. . Свято сиру і вина у Львові: повна програма дійства

Свято сиру і вина у Львові: повна програма дійства

Оновлено: 10.09.2019
281

Що може бути кращим за поєднання сиру і вина? Ці унікальні продукти прекрасно доповнюють один одного, створюючи неповторну феєрію смаків. Для справжніх гурманів у Львові щороку проходить особливе дійство – Свято сиру і вина. Всього лиш за декілька днів Ви зможете спробувати найрізноманітніші види цих виробів, оцінити кожен і обрати фаворита.

У цій статті Ви дізнаєтесь про програму свята, яке відбудеться вже цієї осені, та ще багато цікавого!

Читайте далі!

Цікаві факти про сир і вино

Сир – продукт, який точно є у холодильнику більшості сучасних людей. В магазинах представлені найрізноманітніші його види: з чітко вираженим смаком або дуже ніжним, тверді, м’які, класичні, з пліснявою і так далі.

А Ви знали, що їх всіх би не існувало, якби декілька тисяч років тому, сир випадково не створили кочові племена на Близькому Сході? В той час, вони використовували як тару шлунки тварин. Молоко, що зберігалося в них, через деякий час під дією особливих ензимів згорталося і утворювало сир. Він був значно смачнішим і мав довгий термін зберігання, що посприяло його поширенню серед народів. Найбільшу популярність продукт отримав у Середньовіччі, з’являючись на столах і королів, і простих людей.

Вино – це один із найдавніших напоїв у світі. Ніхто точно не знає, де саме і як вперше воно виникло, але відомо одне: люди почали виготовляти його ще за 6 тисяч років до нашої ери! Кожен народ приписував його створення своїм богам, придумував унікальні міфи та легенди. Вино вважали священним продуктом і навіть приносили в жертву. Подейкують, що цей виріб прийшов із острова Крит, Єгипту, або навіть Грузії. Фактом є те, що воно швидко поширилось у різних країнах, які перероблювали рецепти на свій лад. Таким чином виникли безліч сортів та видів цього напою, який завоював неймовірним смаком та ароматом.

Ось ще кілька цікавих фактів:

  • Щоб виготовити один кілограм сиру, потрібно 10 літрів молока;
  • Кожного року у світі виготовляються близько 20 мільйонів тон сиру;
  • Сир збуджує апетит і майже повністю засвоюється організмом;
  • Сирні вироби містять багато кальцію, фосфору, цинку і вітамінів А, В2, В12;
  • А ще, сир може викликати звикання, через молочний білок казеїн;
  • З одної тонни винограду можна виготовити лише 720 пляшок вина;
  • Помірне вживання вина знижує ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, хвороби Альцгеймера і Паркінсона;
  • Вино корисне для розпізнавальної здатності мозку;
  • Правильно тримати келих за ніжку, бо таким чином напій не нагріватиметься і не втрачатиме своїх смакових властивостей.

Українські традиції, що пов’язані з сиром і вином

Найдавнішим звичаєм, пов’язаним із сиром є святкування Масниці. Це дійство започаткували ще до хрещення Русі, його друга назва Колодій (в честь бога шлюбу). В ці дні, жінки брали маленькі дерев’яні колоди, прикрашали їх кольоровими стрічками і йшли з ними до ще неодружених чоловіків, немовби дорікаючи, що вже пора (жартома, звісно ж). Цей період відзначався різноманітними забавами, а головною стравою столу були вареники з сиром. Також це свято має християнське підґрунтя, так як проводиться за тиждень до Великого посту, ніби прощаючись з продуктами тваринного походження на певний час. Зараз воно більш відоме як «Масляна», через те, що радянська влада змусила замінити українські традиції російськими, майже аналогічними.

І ще одним найпопулярнішим звичаєм є те, що домашній сир кладуть у кошики для освячення на Великдень, а багато хто кладе навіть вино. Традиції винороблення в Україні також доволі розвинені, а кожен господар, що має біля  дому виноградник, вважає своїм обов’язком виготовити домашнє вино, на радість друзям та рідним.

Свято сиру і вина у Львові: історія

Чи знали Ви, що лише чотири століття тому у Львові був надзвичайно теплий клімат? На південних схилах Високого Замку, Личакова, а також на пагорбах від Кайзервальду до Винник розташовувалися величезні виноградники, які щороку давали більше сотні бочок вина. Крім напоїв власного виробництва, львів’яни смакували також і заморські вироби. Так як місто було великим торговим центром, у міщан та гостів була можливість посмакувати критські, італійські, іспанські та угорські вина.

Перше Свято сиру і вина у Львові відбулось у жовтні, у 2010 році. З тих пір, його влаштовують щорічно, вдосконалюючи програму і розваги дійства. Метою свята стала популяризація цих продуктів, зібрання експертів зі всієї країни та просто запровадження нової веселої та смачної традиції.

Свято сиру і вина 2019: програма дійства

Місце проведення: подвір’я палацу Потоцьких, вул. Коперника 17

Дата: 18-20 жовтня

Ціна квитка: 50 гривень, келих вина у подарунок

На Вас чекатимуть:

  • Великий ярмарок з різними видами сиру і вина і від великих виробників, і від місцевих виноробів;
  • Дегустації;
  • Цікаві майстер-класи;
  • Розваги для дітей;
  • Інсталяції з винних корків;
  • Зона відпочинку;
  • Неперевершені виступи музикантів;
  • Картини вином;
  • Давлення винограду древнім методом, для подальшого виготовлення фестивального напою;
  • День львівського сирника, виготовленого за стародавнім рецептом;
  • Можливість придбати особливі сувеніри.

Все це та багато іншого створить унікальну атмосферу свята, на якому можна  буде приємно відпочити, а також провести час з друзями та родиною. У Вас буде можливість зробити чудові фотографії та отримати безліч позитивних емоцій!

А ми, при нагоді, запрошуємо Вас зупинитись в готелі «Едем»! Від нас до Палацу Потоцьких всього 7 хвилин пішої прогулянки через Парк Франка! А ще, ми пропонуємо нашим гостям смачні сніданки, що включені у вартість номеру, комфортабельні номери та відмінне обслуговування! Чекаємо на Вас!

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...
Підпишись на розсилку Спеціальних пропозицій та Новин